Το σύστημα του γαστρικού μπαλονιού.
 

 

Το γαστρικό μπαλόνι (Α) είναι ένα προσωρινό εμφύτευμα από βιοσυμβατή και ανθεκτική στα οξέα σιλικόνη που τοποθετείται στο στμάχι με σκοπό την απώλεια βάρους. Η προώθηση στο στομάχι γίνεται από το στόμα με ένα αποσπώμενο καθετήρα (Β). Ο καθετήρας συνδέεται με το ειδικά συσκευασμάνο μπαλόνι (C) μέσω μιάς αυτοσφραγιζόμενης βαλβίδας που εξασφαλίζει τη στεγανότητα όταν το μπαλόνι απελευθερωθεί μετά την πλήρωσή του. Η συνολική χωρητικότητα του γαστρικού μπαλονιού είναι 500-700 ml.

Πώς λειτουργεί;
Το γαστρικό μπαλόνι λειτουργεί με δυο τρόπους:
  • Δημιουργεί κορεσμό με μικρότερες ποσότητες τροφής.
  • Περιορίζει την πείνα επειδή καθυστερεί την κένωση του στομάχου.
Ο θόλος  είναι το πιο διατατό μέρος του στομάχου και η περιοχή που αποθηκεύεται η τροφή δημιουργώντας κορεσμό. Το μπαλόνι καταλαμβάνει το θόλο, περιορίζοντας τη χωρητικότητα του στομάχου. Ο κορεσμός δημιουργείται με μικρότερες ποσότητες τροφής. Το μπαλόνι επιβραδύνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου, με αποτέλεσμα τη ελλάτωση της όρεξης.
Πώς τοποθετείται το γαστρικό μπαλόνι;
Για λόγους ασφαλείας η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο σε οργανωμένη κλινική. Η τοποθέτηση του μπαλονιού γίνεται με ολιγόλεπτη μέθη, με τη βοήθεια γαστροσκοπίου. Η συσκευή οδηγείται από το στόμα στο στομάχι. Το μπαλόνι πληρούται με αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού και στη συνέχεια απελευθερώνεται απ τον καθετήρα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
 
 

Στις παραπάνω εικόνες μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του στομάχου (Α) και τη σταδιακή πλήρωση του γαστρικού μπαλονιού (Β, C και D), όπως φαίνεται με το γαστροσκόπιο. Μια περίπου ώρα μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι.

 

Γιατί προτιμούμε να γεμίζουμε το μπαλόνι με υγρό κι όχι με αέρα;

Ο αέρας δεν είναι αξιόπιστο μέσο πλήρωσης του μπαλονιού, γιατί εάν συμβεί κάποια διαρροή αέρα αυτή δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή. Αντίθετα η διαρροή υγρού θα γίνει αντιληπτή από την αλλαγή στο χρώμα των ούρων. Επιπλέον, η πλήρωση του μπαλονιού με υγρό δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε με ακρίβεια τη θέση και τις διαστάσεις του μπαλονιού με τη βοήθεια υπερήχων όποτε θελήσουμε, πράγμα που με τον αέρα είναι αδύνατο.

Επιπλέον

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, το μπαλόνι πληρούται με αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού χρωματισμένου με blue de methylene. Το μπλε του μεθυλενίου είναι μια εντελώς ατοξική φυτικής προελεύσεως χρωστική, που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική. Απορροφάται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και απεκκρίνεται αναλλοίωτη από τα νεφρά. Στο μπαλόνι τη χρησιμοποιούμε σα δείκτη για να ανιχνεύσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε διαρροή. Στην περίπτωση αυτή το μπλέ χρωματίζει τα ούρα που γίνονται πράσινα.

 

Πώς αφαιρείται το γαστρικό μπαλόνι;

Η διαδικασία είναι εξ ίσου απλή. Κάτω από συνθήκες ολιγόλεπτης αναισθησίας, εισέρχεται το γαστροσκόπιο στο στομάχι. Το μπαλόνι παρακεντάται με ενα ειδικό καθετήρα και αναρροφάται το περιεχόμενό του. Όταν αδειάσει, συλλαμβάνεται και αφαιρείται απο το στόμα με ειδική λαβίδα.