Γαστρικό μπαλόνι 
Σύντομες απαντήσεις 
 
Πόσο βάρος θα χάσω;

Με την τοποθέτηση του μπαλονιού αναμένεται σημαντική απώλεια βάρους που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 35 κιλών.

Η μέση απώλεια βάρους με γαστρικό μπαλόνι είναι περίπου 20 κιλά. Όπως παρουσιάζεται στην καμπύλη, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη τους πρώτους τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη θέληση και το βαθμό συμμόρφωσης του ασθενούς με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

 

 

 

 

Θα αισθάνομαι το μπαλόνι μέσα στο στομάχι μου;

Τις τρεις με τέσσερις πρώτες ημέρες θα αισθάνεστε ναυτία και πιθανώς κάποιες κράμπες στο στομάχι. Μετά το διάστημα αυτό, το μόνο που θα αισθάνεστε είναι ένα αίσθημα κορεσμού και μερικές φορές ένα ελαφρό μετεωρισμό στο επιγάστριο.

 

Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες εκδηλώσεις;

Το πρώτο τριήμερο θα είναι δύσκολο. Συχνά υπάρχουν ναυτία, αρκετοί εμετοί και μερικές φορές κωλικοειδής πόνος στο επιγάστριο. Τα φαινόμενα αυτά είναι φυσιολογικά γιατί την περίοδο αυτή το στομάχι αντιδρά στην παρουσία του μπαλονιού. Μείνετε στο σπίτι και κάνετε λίγη υπομονή. Να θυμάστε ότι σε 2-3 μέρες όλα θα έχουν περάσει. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αντιεμετικά και αναλγητικά.

 

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Εφ όσον τηρηθούν οι ενδείξεις, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Έχουν αναφερθεί εξελκώσεις του στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και εντερική απόφραξη μετά από διάτρηση του μπαλονιού. Το μπαλόνι είναι κατασκευασμένο από βιοσυμβατή σιλικόνη που δεν είναι ερεθιστική για το στομάχι. Ωστόσο τα υγρά του στομάχου μπορεί να διαβρώσουν το μπαλόνι. Για το λόγο αυτό συνιστάται για όσο διάστημα παραμένει το μπαλόνι στο στομάχι να λαμβάνετε συστηματικά κάποιο αντιόξινο σκεύασμα.

 

Τι θα συμβεί αν το μπαλόνι παρουσιάσει διαρροή;

Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αλλά και στη σπάνια αυτή περίπτωση, θα το αντιληφθείτε έγκαιρα απο την αλλαγή στο χρώμα των ούρων (γινονται πρασινα). Επίσης, όταν υπάρχει υποψία διάτρησης μπρούμε να ελέγξουμε το μέγεθος του μπαλονιού με ένα υπερηχογράφημα. Όταν υπάρχει διαρροή υγρού, το μέγεθος του μπαλονιού μειώνεται σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί. Δυστυχώς τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα μπαλόνια που πληρούνται με αέρα.

 

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει το μπαλόνι;

Το γαστρικό μπαλόνι παραμένει συνήθως για 6 μήνες. Μετά απο αυτό το διάστημα, δεν αναμένεται πλέον απώλεια βάρους. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει μέχρι και 9 μήνες. Αν υπάρχουν λόγοι ακόμα μεγαλύτερης παράτασης της χρήσης του μπαλονιού, πρέπει να αντικατασταθεί με ένα καινούριο.

 

Μπορώ να ξαναβάλω μπαλόνι για να χάσω περισσότερο βάρος;

Το μπαλόνι δε βοηθά στην απώλεια βάρους για διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες. Έτσι δεν αναμένεται απώλεια βάρους αν το μπαλόνι παραμείνει περισσότερο από 6 μήνες, ή αντικατασταθεί με άλλο. Ο λόγος είναι ότι στο διάστημα των 6 μηνών το στομάχι συνηθίζει την παρουσία του μπαλονιού. Αντίθετα, αν μετά την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση μπαλονιού μεσολαβήσουν 2 - 3 μήνες, θα υπάρξει επιπλέον απώλεια βάρους.

 

Ποιά θα είναι η διατροφή μου με το μπαλόνι;

Το πρόγραμμα μπαλονιού υπάρχουν κάποιοι κανόνες διατροφής που πρέπει να ακολουθούνται. Συνιστάται περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης, φυσικών χυμών και αναψυκτικών και ενθαρρύνεται η κατανάλωση νερού, κρέατος και "ακατέργαστων" φυσικών τροφίμων, όπως νωπών φρούτων και λαχανικών. Οι τροφές αυτές δημιουργούν παρατεταμένο και ικανοποιητικό κορεσμό.

 

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού;

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό και να συζητά την πορεία του κάθε μήνα. Οι επισκέψεις είναι χρήσιμες γιατί ο ειδικός θα σας δώσει εξηγήσεις για ότι σας συμβαίνει και όταν υπάρχει ανάγκη θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να πετύχετε το στόχο σας. Τα άτομα που δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τη διατροφή και τις συνήθειές τους μπορεί να χρειαστεί να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα συμπεριφορικής θεραπείας.

 

Είναι αλήθεια ότι μετά την αφαίρεση του μπαλονιού μπορεί να ξαναπάρω τα κιλά που έχασα;

Αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να εκμεταλλευθείτε το χρόνο σας για να εξυγιάνετε τη διατροφή σας. Η απώλεια βάρους που προκαλεί το μπαλόνι δε θα παραμείνει αν δεν κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και γενικότερα στην καθημερινότητά σας.